Należy pamiętać, żeby nie pomijać punktów dotyczących wyrastania ciasta! Najlepiej jeść jeszcze na ciepło:)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas na wyrośnięcie ciasta: 60 minut + 45 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: robot kuchenny (lub miska, jeśli wyrabiamy ręcznie), miska, blacha/naczynie do tarty okrągłe, papier do pieczenia, czysta ściereczka, wałek, łyżka
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 opakowania drożdży suchych (3,5g)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- dżem/konfitura z truskawek (max. 1/2 słoiczka)
- lukier: cukier puder + sok z cytryny
1. Mąkę, drożdże, wodę, mleko, masło, sól i cukier wrzucamy do misy robota i wyrabiamy za pomocą końcówek 'haków' (jeśli nie używamy robota - wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy rękoma) - do otrzymania jednolitej, zwartej masy.
Jeśli ciasto jest za mokre - dodać więcej mąki, jeśli za suche - mleka lub wody.
2. Wyjmujemy ciasto z misy robota i wyrabiamy jeszcze przez chwilę rękoma.
3. Ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o grubości ok.1 cm. Całość posmarować cienko konfiturą/dżemem i zwinąć w rulon. Odciąć bułeczki o grubości ok.4 cm i poukładać na blachę/formę do tarty (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Przykryć całość ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.45 minut.
5. Piec w 190 stopniach C przez ok.20-25 minut (bułeczki muszą być zarumienione).
6. Po wystudzeniu można oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz