Menu

czwartek, 6 lipca 2017

Domowe bułki do hot-dogów

Hot-dogi to dla mnie taka alternatywa obiadu/kolacji, kiedy głód dopada, a gotować się nie chce. Raczej nie korzystam z gotowych bułek, które są sztuczne i posiadają zbyt dużo 'wartości' nieznanego pochodzenia i są zwyczajnie niesmaczne. Zazwyczaj kupuję więc bagietki. 


Nie ma jednak nic lepszego, niż bułki do hot-dogów domowej roboty!

Zakochacie się w nich! Niech czas na wyrośnięcie Was nie przeraża - wtedy robicie co chcecie, a ciasto zaczyna pracować już we własnym zakresie:) Polecam mocno ze względu na smak i łatwość wykonania.

Do hot-dogów dodałam oczywiście parówki, sałatkę coleslaw, ogórek świeży, cebulę i keczup.

Czas przygotowania: 20 minut  
Czas na wyrośnięcie: 60 minut + 45 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: robot kuchenny (ale można też zagnieść ciasto ręką), miska, blacha, papier do pieczenia, czysta ściereczka   







Składniki (na 6-8 bułek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła (rozpuszczonego)
- łyżka cukru
- łyżeczka soli

1. Wszystkie składniki wrzucamy do misy robota kuchennego (lub jeśli zagniatamy ciasto rękoma to wówczas wrzucamy je do osobnej, większej miski). Wyrabiamy ciasto za pomocą końcówek-haków do utworzenia jednolitej masy. Jeśli po ok.6 minutach ciasto się klei - dodać trochę mąki (jeżeli jest za suche - dodajemy trochę mleka).

2. Wyciągamy ciasto z robota kuchennego i jeszcze chwilę (2-3 minuty) ugniatamy je za pomocą dłoni. Miskę oprószamy mąką, wkładamy ciasto do środka, zakrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

3. Po godzinie wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski i ugniatamy jeszcze chwilę. Formujemy bułki (podłużne) - pamiętając, że w piekarniku jeszcze zwiększą swoją objętość- i układamy je na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach).

4. Gotowe bułki przykrywamy raz jeszcze czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy bułki przez ok.15 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz