Nie ma jednak nic lepszego, niż bułki do hot-dogów domowej roboty!
Zakochacie się w nich! Niech czas na wyrośnięcie Was nie przeraża - wtedy robicie co chcecie, a ciasto zaczyna pracować już we własnym zakresie:) Polecam mocno ze względu na smak i łatwość wykonania.
Do hot-dogów dodałam oczywiście parówki, sałatkę coleslaw, ogórek świeży, cebulę i keczup.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas na wyrośnięcie: 60 minut + 45 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: robot kuchenny (ale można też zagnieść ciasto ręką), miska, blacha, papier do pieczenia, czysta ściereczka
Składniki (na 6-8 bułek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła (rozpuszczonego)
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
1. Wszystkie składniki wrzucamy do misy robota kuchennego (lub jeśli zagniatamy ciasto rękoma to wówczas wrzucamy je do osobnej, większej miski). Wyrabiamy ciasto za pomocą końcówek-haków do utworzenia jednolitej masy. Jeśli po ok.6 minutach ciasto się klei - dodać trochę mąki (jeżeli jest za suche - dodajemy trochę mleka).
2. Wyciągamy ciasto z robota kuchennego i jeszcze chwilę (2-3 minuty) ugniatamy je za pomocą dłoni. Miskę oprószamy mąką, wkładamy ciasto do środka, zakrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
3. Po godzinie wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski i ugniatamy jeszcze chwilę. Formujemy bułki (podłużne) - pamiętając, że w piekarniku jeszcze zwiększą swoją objętość- i układamy je na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach).
4. Gotowe bułki przykrywamy raz jeszcze czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy bułki przez ok.15 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz