Menu

wtorek, 18 lipca 2017

Naleśniki ruskie

Pisałam to już pewnie parę razy, ale pierogi ruskie z boczkiem to moje danie numer 1. Ubóstwiam! Mogę je jeść codziennie, ale nie lubię ich robić. Bardziej z lenistwa oraz dlatego, że podczas lepienia zjadam łyżką połowę farszu, przez co jestem opchana i zdegustowana swoim zachowaniem:)

Kto mnie zna ten wie, że ruskich (czy to pierogów, czy naleśników) bez boczka nie przyjmuję - dla mnie to tak jakby pić mohito bez mięty. To takie dopełnienie, no musi być i koniec:) 

Z poniższego przepisu wychodzi 8 naleśników, a koszt to ok.11 zł - więc warto. Uwaga: danie jest bardzo syte i bardzo smaczne! 

Czas przygotowania: 25 minut  
Czas pieczenia: 10 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, trzepaczka/mikser, patelnia, miska, łyżka, deska do krojenia, nóż, garnek, blacha, papier do pieczenia




Składniki:
naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli

farsz:
- 300 g twarogu półtłustego
- 3 duże ziemniaki
- 1/2 szklanki boczku w kostkach 
(proponuję więcej, będzie na wierzch)
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz


KROK 1 - NALEŚNIKI

1. Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania jednolitej masy.

2. Patelnię rozgrzewamy i smażymy cienkie naleśniki. Powinno wyjść 8 szt.

3. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.


KROK 2 - FARSZ

4. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej się ugotują) i wkładamy do garnka z zimną wodą - gotujemy ze szczyptą soli dopóki nie zrobią się miękkie (sprawdzić widelcem).

5. Na patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy i gdy będzie już zarumieniony dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - smażymy na mniejszym ogniu i odstawiamy.

6. Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy również widelcem (lub praską) i dorzucamy do miski z twarogiem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól, pieprz i podsmażony boczek z cebulą.


KROK 3 - ZAWIJANIE I PIECZENIE

7. Na środek rozłożonego naleśnika wykładamy ok.2 łyżki farszu. Górną i dolną część nakładamy na farsz, to samo robimy z bokami - takie gotowe naleśniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w 150 stopniach C przez 10 minut.


Polecam podawać z sosem czosnkowym oraz boczkiem na wierzchu, bo BOCZKU NIGDY ZA WIELE:)



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz