Kto mnie zna ten wie, że ruskich (czy to pierogów, czy naleśników) bez boczka nie przyjmuję - dla mnie to tak jakby pić mohito bez mięty. To takie dopełnienie, no musi być i koniec:)
Z poniższego przepisu wychodzi 8 naleśników, a koszt to ok.11 zł - więc warto. Uwaga: danie jest bardzo syte i bardzo smaczne!
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, trzepaczka/mikser, patelnia, miska, łyżka, deska do krojenia, nóż, garnek, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
farsz:
- 300 g twarogu półtłustego
- 3 duże ziemniaki
- 1/2 szklanki boczku w kostkach
(proponuję więcej, będzie na wierzch)
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
KROK 1 - NALEŚNIKI
2. Patelnię rozgrzewamy i smażymy cienkie naleśniki. Powinno wyjść 8 szt.
3. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.
KROK 2 - FARSZ
4. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej się ugotują) i wkładamy do garnka z zimną wodą - gotujemy ze szczyptą soli dopóki nie zrobią się miękkie (sprawdzić widelcem).
5. Na patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy i gdy będzie już zarumieniony dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - smażymy na mniejszym ogniu i odstawiamy.
6. Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy również widelcem (lub praską) i dorzucamy do miski z twarogiem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól, pieprz i podsmażony boczek z cebulą.
KROK 3 - ZAWIJANIE I PIECZENIE
7. Na środek rozłożonego naleśnika wykładamy ok.2 łyżki farszu. Górną i dolną część nakładamy na farsz, to samo robimy z bokami - takie gotowe naleśniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w 150 stopniach C przez 10 minut.
Polecam podawać z sosem czosnkowym oraz boczkiem na wierzchu, bo BOCZKU NIGDY ZA WIELE:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz