Menu

piątek, 16 czerwca 2017

Makaron ryżowy z krewetkami

Ostatnio zrobiłam ten makaron z krewetkami tylko dlatego, że nie chciało mi się robić nic wymyślnego:) Jakiś czas temu w Lidlu były różnego rodzaju makarony (chiński, sojowy, ryżowy etc.), więc nabyłam parę sztuk na takie właśnie sytuacje jak ta. 

Krewetki najlepiej zamarynować 1,5-2 h wcześniej, ponieważ będą miały wtedy bardziej wyrazisty smak (nie jest to konieczność). 

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia: 10 minut  

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, patelnia, mniejsza miska, szpatułka, talerz, nóż, deska do krojenia




Składniki:
- makaron ryżowy (ok.200 g)
- 8-10 krewetek królewskich
- 1 papryka żółta
- 1 średnia marchewka
- sezam czarny do posypania
- 3 łyżki miodu, 2 łyżki ostrego sosu Tao Tao, sól, pieprz
- oliwa

1. Makaron wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem - odkładamy na 5-7 minut.

2. Krewetki oczyszczamy (tj. myjemy, usuwamy głowę, pozbywamy się pancerzyka, ogonka i jelita). Wrzucamy do miski, dodajemy miód, sos tao tao, sól i pieprz -łączymy ze sobą. - jeśli mamy czas, warto zamarynować krewetki ok.1,5-2h wcześniej.

3. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy wrzucamy krewetki i podsmażamy z dwóch stron. Krewetki wyciągamy i odstawiamy na talerz.

4. Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w paski paprykę i marchewkę - podsmażamy chwilę, dodajemy z powrotem krewetki i ugotowany makaron ryżowy. Mieszamy jeszcze na gorącej patelni. Na koniec posypujemy czarnym sezamem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz