Krewetki najlepiej zamarynować 1,5-2 h wcześniej, ponieważ będą miały wtedy bardziej wyrazisty smak (nie jest to konieczność).
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, patelnia, mniejsza miska, szpatułka, talerz, nóż, deska do krojenia
Składniki:
- makaron ryżowy (ok.200 g)
- 8-10 krewetek królewskich
- 1 papryka żółta
- 1 średnia marchewka
- sezam czarny do posypania
- 3 łyżki miodu, 2 łyżki ostrego sosu Tao Tao, sól, pieprz
- oliwa
1. Makaron wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem - odkładamy na 5-7 minut.
2. Krewetki oczyszczamy (tj. myjemy, usuwamy głowę, pozbywamy się pancerzyka, ogonka i jelita). Wrzucamy do miski, dodajemy miód, sos tao tao, sól i pieprz -łączymy ze sobą. - jeśli mamy czas, warto zamarynować krewetki ok.1,5-2h wcześniej.
3. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy wrzucamy krewetki i podsmażamy z dwóch stron. Krewetki wyciągamy i odstawiamy na talerz.
4. Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w paski paprykę i marchewkę - podsmażamy chwilę, dodajemy z powrotem krewetki i ugotowany makaron ryżowy. Mieszamy jeszcze na gorącej patelni. Na koniec posypujemy czarnym sezamem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz