Menu

poniedziałek, 27 marca 2017

Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado to ciekawa propozycja podania śniadania. Musimy trochę powiększyć otwór, aby zmieściło się całe jajko. Z pozostałej części awokado możemy zrobić pastę na kanapkę. Ja wymieszałam awokado z odrobiną sera feta, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą posmarowałam grzankę - pyszne:)

Wartości odżywcze AWOKADO:
- obniża poziom cholesterolu;
- potas - korzystnie wpływa na prawidłową pracę serca, układ nerwowy oraz reguluje ciśnienie krwi;
- witaminy A, C i E - działanie przeciwnowotworowe
- witaminy z grupy B (kwas foliowy) - szczególnie ważny dla kobiet w ciąży (zapobiega wadom rozwojowym płodu)

Czas przygotowania: 3 minuty  
Czas pieczenia: 12-15 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: nóż, łyżka, naczynie żaroodporne   




Składniki:
- dojrzałe awokado
- 2 jajka
- sól i pieprz

1. Awokado przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę. Powiększamy trochę środek poprzez wydrążenie łyżką (tak, aby zmieściło się jedno jajko). Do obu połówek wbijamy jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Dwie połówki awokado wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok.12-15 minut (do ścięcia się białka).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz