Menu

czwartek, 9 marca 2017

Tagliatelle aglio olio

Aglio olio robi się bardzo szybko, ale równie szybko trzeba je zjeść, ponieważ stygnie w mgnieniu oka;) Dla lubiących naprawdę ostre potrawy polecam zwiększyć ilość ostrej papryczki o minimum połowę. Parmezan można dodać na patelnię, bądź bezpośrednio na talerz.

Makaron uwielbiam kupować ten paczkowany, świeży (np. w Lidlu). Ma "jajeczny" smak i intensywny, żółty kolor - co widać na zdjęciu.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 8 minut   

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, garnek, szpatułka, tarka



Składniki:
- 250 g świeżego makaronu tagliatelle (ugotowany al dente)
- 1 czerwona, ostra papryczka
- 5 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, oliwa

1. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy wrzucamy drobno pokrojoną czerwoną papryczkę i pokrojony w cienie plastry czosnek - chwilę podsmażamy (ciągle mieszając).

2. Po ok.2-3 minutach dodajemy na patelnię ugotowany al dente makaron tagliatelle, zmniejszamy gaz i szybko mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

3. Na talerzu posypujemy natką pietruszki i parmezanem.

Smacznego:)

8 komentarzy: