Ciasto polecam szczególnie na wielkanocny stół. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne, a do tego banalnie proste w wykonaniu.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania mandarynek: 2 godziny
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, mikser/trzepaczka, blender, blacha średniej wielkości, papier do pieczenia, łyżka, garnek, nóż
Składniki:
- 4 mandarynki (w całości ze skórką)
- 200 g całych migdałów
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Mandarynki dokładnie myjemy i wkładamy w całości do garnka z zimną wodą (tak, aby były całe przykryte wodą). Gotujemy pod przykryciem 2 godziny. Odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Całe jajka ubijamy z cukrem w misce. Dodajemy zblendowane na proszek migdały (można użyć płatków migdałowych i wtedy nie trzeba blendować), kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia.
3. Mandarynki przekrajamy na pół i blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
4. Średnią blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do środka wlać masę. Pieczemy ok.50 minut w 180-190 stopniach C. Gdy zobaczymy, że wierzch ciasta zbyt szybko ciemnieje, możemy przykryć blachę folią aluminiową.
Po ostygnięciu polać ciasto cytrynowym lukrem (cukier puder + sok z cytryny) i posypać płatkami migdałów.
Smacznego:)
Co to tzn. średnia blacha? jakie wymiary? proszę podać.
OdpowiedzUsuń24x18cm
UsuńDzięki.
OdpowiedzUsuń