Menu

czwartek, 23 marca 2017

Grillowany kurczak z kolorową sałatką

Lekki obiad z wykorzystaniem patelni grillowej - już kiedyś ją polecałam, ale pozwolę sobie polecić raz jeszcze:) Jeśli nie posiadacie takowej w swojej kuchni to warto ją jednak zakupić. Można znaleźć nawet takie do 50 zł. Przygotowanie dzisiejszego dania zajmuje niewiele czasu. A do tego jest zdrowe i ładnie wygląda na talerzu:)

Czas przygotowania: 6 minut  
Czas smażenia: 5 minut
Czas gotowania kaszy: 15 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, mały garnek, patelnia grillowa, szpatułka  




Składniki:
- filet z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/4 cebuli czerwonej
- 1/4 cebuli białej
- kasza pęczak
- sól, pieprz, oliwa

1. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie.

2. Papryki pokroić w kostkę, obie cebule kroimy drobno - wrzucamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i 1 łyżeczkę oliwy - wymieszać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmażyć.

3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na 3-4 części (wzdłuż). Obsypać delikatnie solą i pieprzem i grillować na patelni grillowej (ewentualnie podsmażyć na patelni zwykłej). 

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza