Menu

sobota, 4 lutego 2017

Łatwy sernik na spodzie z masła orzechowego

Serniki uwielbiam w każdej postaci. Ostatnio zrobiłam sobie swój food-ranking i na pierwszym miejscu są bezkonkurencyjne pierogi ruskie z boczkiem, na drugim ogórki kiszone, na trzecim ex aequo: sernik i masło orzechowe:)

Taaaak uwielbiam to wszystko! Poniżej przepis na sernik ze spodem z masła orzechowego i orzeszków. Po więcej przepisów na serniki zapraszam TU.



Składniki:
- 500 gramów twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 200 ml śmietanki 30%
- 0,5 szklanki cukru
- garść rodzynek

Na spód:
- 20 małych herbatników
- 4 łyżki masła orzechowego
- garść orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu

1. Herbatniki i orzechy ziemne kruszymy w blenderze, dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy, masło zwykłe, kakao i miód - blendujemy. Małą blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę ciasteczkową i dokładnie dociskamy do dna - wkładamy do lodówki.

2. Twaróg miksujemy w mikserze, aż do utworzenia się gładkiej masy serowej. Dodajemy cukier, jajko, sok z cytryny i śmietanę.
(całość powinna trwać krótko - nie możemy napowietrzyć sera). Pod koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy łyżką.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do blachy wlewamy masę sernikową i wkładamy do piekarnika na 15 minut. 

4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni C i pieczemy przez 80  minut.

5. Wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach 'studzimy' sernik przez ok.45-50 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz