Menu

niedziela, 12 lutego 2017

Szarlotka kakaowa

Znalazłam w szafce słoik z domowymi, prażonymi jabłkami. To idealny znak, że trzeba było czym prędzej upiec szarlotkę (ale oczywiście łatwą i szybką w wykonaniu!). Do ciasta kruchego dodałam kakao. Z podanych składników szarlotka wyjdzie nie słodka, więc jeśli lubicie słodsze ciasta zalecam dodać więcej cukru (chyba, że jabłka są już słodkie).

Czas przygotowania: 40 minut  
Czas pieczenia: 50 minut

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, mała blacha, papier do pieczenia, folia spożywcza, łyżka 




Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 mały słoik prażonych jabłek
- cukier puder do posypania

1. Masło pokrojone w małe kostki wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, jajko, kakao, cukier i proszek do pieczenia - szybko wyrabiamy ręką. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min. do lodówki.

2. Małą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta kruchego wykładamy na dno blachy. Nakładamy prażone jabłka na cały spód.

3. Drugą połowę ciasta kruchego rozwałkować i pociąć w paski. Wyłożyć na wierzch.

4. Ciasto pieczemy 50 min. w 180 stopniach C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz