Podczas przygotowania ciasta wykorzystałam robot kuchenny, można jednak ciasto wyrobić ręcznie i efekt będzie taki sam.
Po przepis na burgery zapraszam TU.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas oczekiwania na wyrośnięcie: ok.40 i 30 min.
Czas pieczenia: ok.15 min.
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: robot kuchenny (chyba, że wyrabiamy ręcznie to wtedy miska), miska, ściereczka, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej (może być pszenna)
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 roztrzepane jajko
2. Wyciągamy ciasto z misy, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką - odstawiamy na 30-40 minut w ciepłej miejsce.
3. Po tym czasie lepimy z ciasta 5-6 średnich lub 4 duże bułki. Układamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze ok.20 -30 minut.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Bułki z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.15 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz