Menu

środa, 15 lutego 2017

Kruche ciastka z nutellą i migdałami

O Nutelli od jakiegoś czasu jest bardzo głośno w negatywnym tego słowa znaczeniu, dlatego też można zastąpić ją innym kremem czekoladowym lub orzechowym ;)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas odstawienia do lodówki: 40 minut  
Czas pieczenia: 10-13 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, wykrawaczka/radełko, blacha, papier do pieczenia, folia, wałek 







Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki (+ trochę do podsypania)
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru

- Nutella (lub inny krem czekoladowy)
- płatki migdałów

1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i szybko zagniatamy (masło pokroić na małe kosteczki, wtedy łatwiej się zagniecie).

2. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 40 minut.

3. Rozwałkować ciasto na ok.3 mm i wyciąć ulubione wzorki (ja użyłam radełka ze sklepu garneczki.pl). Przed pieczeniem warto wstawić wykrojone ciastka na parę minut do zamrażarki.

4. Piec w 180 stopniach C ok.10-13 minut.

5. Po wystudzeniu posmarować nutellą i posypać płatkami migdałów.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz