Takie gniazdka są bardzo dobre na tłusty czwartek, jak i na co dzień:)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: ok.35 sekund/1 szt.
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: garnek, łyżka, mikser ręczny, szpryca, ręcznik papierowy, papier do pieczenia, dwa widelce
Składniki:
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- cukier brązowy
- cynamon
- konfitura wiśniowa
1. Do garnka wrzucamy masło, wodę, sól i cukier - gotujemy, aż do rozpuszczenia składników.
2. Dodajemy mąkę, ściągamy z gazu i szybko mieszamy całość, aż do utworzenia się jednolitej masy.
3. Studzimy (ciasto musi być całkowicie wystudzone).
4. Dodajemy jajka (całe) i dokładnie miksujemy.
5. Ciasto wkładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy małe kwadraty i wyciskamy na każdy kwadrat ciasto przez szprycę (kształt okręgu).
6. Smażymy na głębokim tłuszczu: bierzemy do ręki jeden przygotowany kwadrat, wkładamy go do rozgrzanego tłuszczu do góry nogami, przytrzymujemy ręką końcówkę papieru i po chwili delikatnie odklejamy ciasto od papieru przy pomocy widelca. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
7. Odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie obsypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Podawać np. z konfiturą wiśniową.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz