Menu

środa, 22 lutego 2017

Gniazdka churros

Miałam przygotować hiszpańskie pączki churros albo tzw. gniazdka. Zrobiłam jednak coś na kształt obydwu. Podstawą jest tu ciasto parzone, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo.

Takie gniazdka są bardzo dobre na tłusty czwartek, jak i na co dzień:)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: ok.35 sekund/1 szt.  

Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: garnek, łyżka, mikser ręczny, szpryca, ręcznik papierowy, papier do pieczenia, dwa widelce





Składniki:
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka

- cukier brązowy
- cynamon
- konfitura wiśniowa

1. Do garnka wrzucamy masło, wodę, sól i cukier - gotujemy, aż do rozpuszczenia składników.

2. Dodajemy mąkę, ściągamy z gazu i szybko mieszamy całość, aż do utworzenia się jednolitej masy.

3. Studzimy (ciasto musi być całkowicie wystudzone).

4. Dodajemy jajka (całe) i dokładnie miksujemy.

5. Ciasto wkładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy małe kwadraty i wyciskamy na każdy kwadrat ciasto przez szprycę (kształt okręgu).

6. Smażymy na głębokim tłuszczu: bierzemy do ręki jeden przygotowany kwadrat, wkładamy go do rozgrzanego tłuszczu do góry nogami, przytrzymujemy ręką końcówkę papieru i po chwili delikatnie odklejamy ciasto od papieru przy pomocy widelca. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

7. Odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie obsypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.

Podawać np. z konfiturą wiśniową.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz