Menu

piątek, 24 lutego 2017

Risotto z krewetkami i limonką

Tak naprawdę dzisiejsze danie zostało przygotowane z tzw. resztek. Najczęściej jest właśnie tak, że wydaje nam się, że w domu nie ma nic do zjedzenia, a po uzbieraniu poszczególnych składników wychodzi przepyszne danie, którego się wcale nie spodziewamy.

Risotto wyszło naprawdę przecudowne w smaku. Jest banalnie proste, ale jednak ciekawe i trochę ekskluzywne:)

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażenia: 30 minut   

Poziom trudności: średnie  
Przydatne naczynia: ręczniki papierowe, patelnia, szpatułka, nóż, deska do krojenia, szklanka 





Składniki:
- 10 krewetek królewskich
- 1 papryczka ostra czerwona
- 1/2 cebuli białej
- 2 szklanki ryżu do risotto (u mnie arborio)
- ok.1 l bulionu warzywnego 
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- limonka
- pęczek szczypiorku

1. Krewetki obieramy, wyciągamy jelita, myjemy i osuszamy na ręcznikach papierowych. 

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło klarowane, pokrojoną drobno cebulę, pokrojoną ostrą papryczkę i krewetki obsypane solą i pieprzem. Podsmażamy chwilę (krewetki z dwóch stron).

3. Dodajemy ryż i chwilę prażymy (ok.15 sekund). Dodajemy szklankę bulionu i mieszamy całość szpatułką. Gdy zobaczymy, że ryż zaczyna wchłaniać bulion dodajemy wino i dalej mieszamy. Gdy ryż zacznie wchłaniać wino dodajemy znów bulion - czynność powtarzamy do momentu, gdy ryż będzie już ugotowany al dente (nie zapominać o mieszaniu, żeby ryż nie przywarł do patelni).

4. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz