Czas przygotowania: 8 minut
Czas marynowania: 1 doba
Czas pieczenia: 1,5 h
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: naczynie żaroodporne, miska, szklanka, łyżka
Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu
Składniki:
- żeberka 500 g
- wino czerwone wytrawne - pół szklanki
- syrop klonowy - 1/3 szklanki
- sos sojowy - 4 łyżki
- miód - 3 łyżki
- keczup - 3 łyżki
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- musztarda Dijon - 1 łyżka
- sól, pieprz, rozmaryn
- 4 ząbki czosnku
1. Do miski wlewamy wino, syrop klonowy, sos sojowy, miód, keczup, ocet balsamiczny, musztardę - mieszamy.
2. Wkładamy żeberka i obtaczamy w marynacie. Posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem - z dwóch stron. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą dobę.
3. Żeberka wraz z marynatą przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę (co 15 minut podlewamy marynatą)- odkryte, po tym czasie zakrywamy folią i pieczemy jeszcze 30 minut.
Można podawać z frytkami i sałatą
Smacznego:)
Kiedyś robiłam wg podobnego przepisu. To były najlepsze żeberka jakie jadłam! Dzięki za przypomnienie przepisu :)
OdpowiedzUsuń