Menu

sobota, 10 października 2015

Ciasto migdałowo-cynamonowe

To ciasto chodzi za mną już od dawna. Pamiętam jak byłam na początku roku we Włoszech i kucharz hotelowy poczęstował mnie ciastem santiago - było przepyszne. Santiago ma dużo mniej cynamonu. 

W tym przepisie podoba mi się to, że jest bardzo mało składników - zaledwie 4, nie trzeba używać mąki i robi się je bardzo łatwo. Cynamon można pominąć, wówczas migdałowy smak będzie się wybijał.

Dziś przedstawiam przepis w wersji step by step.

Kliknij na zdjęcie, aby przejść do przepisu.

Czas przygotowania: 12 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, szpatułka, blender, mikser, łyżeczka, szklanka do odmierzania, tortownica







Składniki: 
(na tortownicę o średnicy ok.15 cm)
- 100 g migdałów
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier



     i cynamon.



2. Miksujemy na jednolitą, gęstą masę.



3. Migdały wrzucamy na gorącą patelnię, lekko podprażamy cały czas mieszając (ważne!).



4. Uprażone migdały wrzucamy do blendera.



5. Blendujemy aż do powstania 'mąki'.



6. Dorzucamy migdały do masy jajecznej i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.





7. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Tortownicę smarujemy masłem. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut.



Po 30 minutach w piekarniku ciasto wygląda tak:




Można oprószyć cukrem pudrem. 



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz