Menu

niedziela, 25 października 2015

De volaille

De volaille kojarzy mi się z weselem - chyba na każdym weselu jadłam 'dewolaja'. Nie mówię, że to źle, uwielbiam ten smak i niespodziankę w postaci masła czosnkowo-ziołowego w środku. Dobry pomysł na niedzielny obiad.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: do 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 45 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: tłuczek do mięsa, nóż, 3 miski, widelec, łopatka do przewracania


Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu






Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 6 plastrów sera żółtego
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- olej

1. Każdy filet rozbijamy cienko (uważać, aby nie zrobić dziur). Posypujemy z dwóch stron pieprzem i solą.

2. Masło wrzucamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczkę ziół i szczyptę soli - łączymy wszystko.

3. Każdy filet przekrajamy na pół (z 3 filetów wyjdzie nam 6 roladek). Na każdą roladkę na środek kładziemy kawałek masła i zwinięty plasterek sera. Zwijamy mocno każdy filet.

4. Do pierwszej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, do trzeciej roztrzepane jajko. Panierujemy roladki w kolejności: mąką - jajko - bułka tarta.

5. Roladki wkładamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem - smażyć na głębokim tłuszczu ok.10 minut.

Podawać z mizerią i ziemniakami.
Smacznego:)

2 komentarze: