Chrupiące i lekko twardawe na samym początku ciasteczka z otrębami. Mało słodkie, bo bez dodatku cukru, za to z miodem, czekoladą i masłem orzechowym. Żurawina nadaje lekkie kwasowości. Do zrobienia na szybko. Świetna przekąska do kawy:)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: miska, mikser/blender, papier do pieczenia, szklanka do odmierzania, łyżka i łyżeczka
Przed pieczeniem ciastka wyglądają tak:
A po pieczeniu tak:
Składniki:- 3/4 szklanki otrębów owsianych- 1 jajko- 3 łyżki miodu- garść żurawiny- 3 łyżki masła orzechowego- 6-8 migdałów- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- pół tabliczki czekolady- 3/4 szklanki mąki- 1 łyżka cynamonu1. W misce mieszamy otręby, mąkę, sodę i cynamon.2. Jajko, miód i masło miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do składników suchych.3. Dodajemy żurawinę, posiekane migdały i posiekaną czekoladę - wszystko łączymy i zagniatamy.4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 12 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz