Menu

poniedziałek, 11 maja 2015

Tarta porowa

Tarta wytrawna, tym razem z porem, boczkiem i cebulą. Wyśmienita na początek tygodnia. Przepis na kruche ciasto warto zachować i zmieniać raz na jakiś czas nadzienie dodając ulubione składniki.










Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- sól, łyżka wody

- 1 średni por
- pół cebuli czerwonej
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 4 plastry boczku
- 2 plastry sera żółtego
- ząbek czosnku
- łyżka masła, łyżka oliwy
- sól, pieprz

1. Przygotowujemy ciasto według tego przepisu KLIK.

2. Kroimy boczek na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojony w krążki por i cebulę i czosnek - podsmażamy.

3. Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz, wystudzony farsz z pora i łączymy delikatnie.

4. Wykładamy farsz na upieczone kruche ciasto, na wierzch kładziemy kawałki żółtego sera.

5. Pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut.

Smacznego:)

1 komentarz: