Menu

niedziela, 10 maja 2015

Jajko sadzone w papryce

Dzisiejszy pomysł na śniadanie na pewno większości znany. Dla mnie jajko musi być 100 % ścięte - nie uznaję innej wersji:) Z tego też względu na zdjęciach nie widać ładnego, kształtnego żółtka, tylko bardziej jajecznicę. Koniecznie należy urozmaicić kanapkę o pozostałe składniki! Fuzja, fuzja smaków!







Składniki:
- jajko
- papryka czerwona
- łyżka masła
- łyżka oliwy

Ponadto:
- bułka kajzerka
- boczek wędzony
- kiełki
- cebula czerwona
- sałata
- bazylia

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Paprykę myjemy i przecinamy wszerz (tak, aby otrzymać 'foremkę'). Kładziemy paprykę na patelnię i do środka wrzucamy surowe jajko - przykrywamy pokrywą.

2. Obok podsmażamy kawałki boczku.

3. Po 2-3 minutach obracamy jajko na drugą stronę. Boczek wyciągamy na talerz.

4. Usmażone jajko kładziemy na kajzerkę, następnie boczek, cienko pokrojoną czerwoną cebulę i kiełki.

Obok podajemy sałatę i bazylię. Można polać sosem balsamicznym.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz