Składniki:
- 500 gramów twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 18%
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 małych herbatników
- 4 łyżki kajmaku
- garść migdałów całych
- 2 łyżki masła
2. Twaróg blendujemy, aż do utworzenia się gładkiej masy serowej. Dodajemy cukier, jajko, sok z cytryny i 4 łyżki śmietany - miksujemy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kajmaku i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (delikanie zmieni się kolor).
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do tortownicy wlewamy masę sernikową i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
4. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni C i pieczemy przez 80 minut.
5. Wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach 'studzimy' sernik przez ok.45-50 minut.
6. Wyciągamy sernik z piekarnika, wierzch smarujemy pozostałą śmietanką z cukrem i z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Dekorujemy ubitą śmietaną, orzechami i kajmakiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz