Menu

sobota, 30 maja 2015

Ciastka z płatkami migdałów

Niepozornie łatwe do zrobienia ciastka, smakują wyśmienicie. W przepisie jest mało cukru - finalnie ciastka są naprawdę lekko słodkie, więc jeśli lubimy czuć intensywną słodycz proponuję użyć więcej cukru. Smakują świetnie zarówno bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak i następnego dnia.









Składniki:
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- garść płatków migdałów
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 kostek czekolady białej
- 5 kostek czekolady mlecznej

1. Cukier ucieramy z masłem do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy jajko - miksujemy.

2. Do masy dodajemy mąkę, sodę, sól i proszek - dalej miksujemy.

3. Na koniec dodajemy płatki migdałów oraz pokrojone na małe kawałki 2 kostki czekolady białej i 2 kostki czekolady mlecznej - łączymy.

4. Pozostałą czekoladę blendujemy do otrzymania 'kruszonki' czekoladowej (odstawiamy).

5. Z otrzymanej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach C przez 14-15 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz