Składniki na spód:
- szklanka mąki
- 80 gr masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka wody
Składniki na wierzch:
- 200 gr świeżych truskawek
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- płatki migdałów
1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko, cukier, wodę i pokrojone w kostkę schłodzone masło. Ważne, żeby ciasto wyrobić dość szybko. Ucieramy masło z mąką i pozostałymi składnikami, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 15 minut.
2. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do naczynia na tartę (wcześniej posmarowaną masłem). Za pomocą widelca robimy małe dziurki na całym spodzie. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut.
3. Gotujemy budyń według wskazówek na opakowaniu (dodajemy cukier puder). Po wystudzeniu miksujemy budyń z masłem. Masę budyniową wylewamy na podpieczony spód.
4. Truskawki kroimy na pół i układamy według uznania. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz