Chciałam zrobić trochę bogatszą (o kulki sera mozzarella) wersję, ale będąc w sklepie tuż przy kasie spadło mi opakowanie mozzarelli na ziemię, 'uszkadzając' przy okazji spodnie Dziadka stojącego przede mną. Stwierdzając, iż jest to znak nie poszłam po nowe opakowanie. Reasumując tą krótką wypowiedź: i tak wyszło bardzo pyszne:)
Składniki:
- świeży makaron tagliatelle
- świeża bazylia
- ostra papryczka czerwona
- 1 cebula biała
- 4 plastry szynki
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 4 suszone pomidory
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
1. Na patelni podsmażamy pokrojoną (dowolnie) cebulę i szynkę. Dodajemy małe kawałki papryczki i smażymy na małym ogniu.
2. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory. Na patelnię wrzucamy ugotowany al dente makaron i łączymy ze sobą. Dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i po minucie zdejmujemy z gazu cały czas mieszając.
3. Na talerzu posypujemy makaron świeżą bazylią.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz