Menu

wtorek, 31 marca 2015

Sernik kajmakowo-kakaowy

Dziękuję firmie Bakalland za pyszne bakalie i to tuż przed świętami. Już chyba kiedyś o tym pisałam na blogu, ale nigdy nie zapomnę, jak na swoje własne imieniny kupiłam sobie tort kajmakowy i zjadłam cały sama... Do tej pory nie wierzę - przecież kajmak jest taki słodki! Po otwarciu paczki od Bakalland'u od razu pomyślałam o serniku kajmakowym. Pychotka! 

http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/03/sernik-kajmakowo-kakaowy.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/03/sernik-kajmakowo-kakaowy.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/03/sernik-kajmakowo-kakaowy.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/03/sernik-kajmakowo-kakaowy.html

Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników (8 szt.)
- 1/2 puszki kajmaku (Bakalland)
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka skondensowanego
- 2 łyżki kakao
- garść płatków migdałów (Bakalland)

1. Masło (2 łyżki) blendujemy z herbatnikami. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy masę herbatnikową - wciskamy na dno. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach C.

2. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce twarogu  - miksujemy. Dodajemy kajmak (2 łyżki zostawiamy na polewę) i łyżkę masła.

3. Połowę masy wlewamy do upieczonego spodu,. Do pozostałej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Wlewamy całość do tortownicy.

4. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C (po 30 minutach przykrywamy folią).

5. Po tym czasie nie wyjmujemy sernika z piekarnika - uchylamy drzwiczki i czekam ok.1,5h.

6. Podgrzewamy 2 łyżki kajmaku z mlekiem skondensowanym - cały czas mieszając. Polewamy sernik i dodajemy uprażone migdały. Najlepiej włożyć na noc do lodówki.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz