Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników (8 szt.)
- 1/2 puszki kajmaku (Bakalland)
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka skondensowanego
- 2 łyżki kakao
- garść płatków migdałów (Bakalland)
1. Masło (2 łyżki) blendujemy z herbatnikami. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy masę herbatnikową - wciskamy na dno. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach C.
2. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce twarogu - miksujemy. Dodajemy kajmak (2 łyżki zostawiamy na polewę) i łyżkę masła.
3. Połowę masy wlewamy do upieczonego spodu,. Do pozostałej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Wlewamy całość do tortownicy.
4. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C (po 30 minutach przykrywamy folią).
5. Po tym czasie nie wyjmujemy sernika z piekarnika - uchylamy drzwiczki i czekam ok.1,5h.
6. Podgrzewamy 2 łyżki kajmaku z mlekiem skondensowanym - cały czas mieszając. Polewamy sernik i dodajemy uprażone migdały. Najlepiej włożyć na noc do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz