Menu

sobota, 25 kwietnia 2015

Tatar

Do tej specyficznej przekąski przekonałam się rok temu. W międzyczasie podchodziłam do paru prób, które kończyły się niepowodzeniem. Najgorsza była sama świadomość jedzenia surowego mięsa i jajka. Ponoć smaki się zmieniają co kilka lat, więc jeszcze dużo przede mną:) 

Ten tatar trochę nietypowy, bo bez grzybków marynowanych (tak, jeszcze nie lubię!). 







Składniki:
- ok. 150 gramów polędwicy wołowej
- 1/2 średniej cebuli białej
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 żółtko
- sól, pieprz

1. Polędwicę wołową oczyszczamy i siekamy drobno lub mielimy za pomocą maszynki (wersja dla leniwych - za pomocą blendera).

2. Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobne kosteczki.

3. Wykładamy zmielone mięso na talerz tworząc małe wgłębienie do którego wrzucamy żółtko (wyparzone wcześniej). Pokrojone ogórki i cebulę wykładamy dekoracyjnie na około.

4. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i łączymy wszystko ze sobą za pomocą widelca.

Podawać z chlebem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz