Menu

niedziela, 19 kwietnia 2015

Proste ciasto marchewkowe

Pierwsze co chciałam napisać, to to, że ciasto marchewkowe zawsze wyjdzie! Ale bardzo bym w tym momencie skłamała. Dawno, dawno temu tak bardzo zaangażowana w przygotowanie mini przyjęcia przesadziłam z nadmiarem marchewki i wysokością torta marchewkowego, który po prostu nie dopiekł się w środku. Morał z tego taki, lepiej mniej a dobrze:) 

Żarty żartami, ale to ciasto jest naprawdę bardzo proste.







Składniki:
- szklanka startej na średnich oczkach marchewki
- garść orzechów (najlepiej mix włoskich, nerkowców, migdałów itp.)
- rodzynki
- 2 roztrzepane jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru (można mniej)

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- przyprawa gotowa korzenna (2 łyżki) lub: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie (wszystko zmielone;2 łyżki)

Ponadto:
- śmietana 36% (200 ml)
- serek mascarpone (3-4 łyżki)
- cukier puder (2 łyżki)
- truskawki

1. W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.

2. W drugim naczyniu przyprawy mokre: jajka i olej . Za pomocą widelca roztrzepujemy.

3. Do składników suchych dodajemy mokre - łączymy. Dodajemy marchewkę, orzechy i rodzynki. Mieszamy za pomocą łyżki - delikatnie.

4. Formę małą (ok.25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut (polecam sprawdzać po 30 minutach).

5. Po tym czasie nie wyjmujemy ciasta z piekarnika (zostawiamy uchylone drzwiczki i studzimy).

Krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i dalej ubijamy (uważać, żeby nie przebić). Ozdabiamy ciasto według uznania:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz