Składniki:
- mięso mielone z szynki (300 gramów)
- przecier pomidorowy (200 ml)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 suszone pomidory
- ser żółty w plastrach
- szklanka mąki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki mleka
- drożdże w proszku
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- białko z jajka
1. Przesiewamy mąkę z drożdżami i solą. Dodajemy oliwę i mleko - zagniatamy. Jeśli ciasto jest za suche - dodać mleko, jeśli za mokre - mąkę.
2. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Pokrojoną cebulę, czosnek i suszone pomidory podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso - przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy przecier pomidorowy. Sos redukujemy.
4. Po rozwałkowaniu ciasta wycinamy za pomocą większej szklanki kółka. Do każdego 'kółka' wkładamy ser żółty i farsz z mięsa mielonego. Zaciskamy brzegi. Każdy pieróg smarujemy białkiem z wierzchu.
5. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Polecam z sosem czosnkowym.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz