Menu

czwartek, 16 kwietnia 2015

Pizzerinki bolognese

Zostając w klimatach bolognese: pizzerinki, czyli małe pizze z nieco mniej tradycyjnym wierzchem. 









Składniki:
- saszetka drożdży suchych
- szklanka mąki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- sól
- mięso mielone z szynki (300 gramów)
- przecier pomidorowy (200 ml)
- cebula
- 2 ząbki czosnki
- sól, pieprz, bazylia
- oliwa z oliwek
- ser żółty

1. Drożdże przesiewamy z mąką, dodajemy olej, mleko i sól - łączymy łyżką. Gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto ręką. Jeśli jest zbyt suche - dodać mleko, jeśli zbyt mokre - mąkę. Zakrywamy czystą ściereczką i odkładamy na 15-20 minut (w ciepłe miejsce).

2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę i czosnek, dodajemy mięso mielone i przyprawy. Pod koniec smażenia dodajemy przecier i redukujemy (odparowujemy wodę).

3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do foremek (lub wycinamy małe kółeczka). Nakładamy farsz mięsny i posypujemy serem żółtym.

4. Pieczemy w 180 stopniach C przez 25-30 minut.Posypujemy świeżą bazylią.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz