Menu

czwartek, 17 lipca 2014

Penne w sosie śmietanowo-pomidorowym

Kolejny przepis z serii "coś z niczego", a właściwie z tego co znajdzie się w lodówce... To chyba najtańszy sposób na obiad:) Po prostu łączymy składniki znalezione w domu i oto powstaje nowy przepis do kolekcji. Całkiem niezły zresztą.






   
Składniki:
- makaron penne (ugotowany al dente)
- kabanos drobiowy
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki jogurtu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz, oregano, vegeta
- łyżka oleju
- łyżka masła

1. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę i kabanosa.

2. Śmietanę łączymy z jogurtem, przecierem i przyprawami - dodajemy na patelnię.

3. Dodajemy masło i kukurydzę. Pod koniec smażenia dodajemy makaron i trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia sosu (na początku sos będzie bardzo wodnisty).

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię takie dania:) aczkolwiek z kabanosem jadłem pierwszy raz i polecam ! napewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :) polecam dodać jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego (np z pińczowa) wtedy bedzie bardziej intensywny smak

    OdpowiedzUsuń