Jogurtowe babeczki z wiśniami, orzechami włoskimi i wisienkami kandyzowanymi. Z przepisu wyjdzie ok.12 sztuk (średniej wielkości). Jadłam je posmarowane masłem orzechowym:) Ale to już za dużo słodkości na raz!
Składniki:
- 200 gr wiśni
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki wiśni kandyzowanych*
- 12 orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynków
- cukier brązowy do posypania
*wiśnie kandyzowane można kupić w internetowym sklepie delikatesy-bb.pl (można tam również dostać nietypowe artykuły spożywcze rzadko spotykane w sklepach)
1. Z wiśni wyciągamy pestki - odstawiamy.
2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól dokładnie łączymy.
3. W drugim naczyniu łączymy jogurt, olej, jajko oraz mleko.
4. Do składników suchych dodajemy składniki mokre - dokładnie mieszamy szpatułką.
5. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odsączamy po minucie. Dodajemy rodzynki, oraz wiśnie kandyzowane do ciasta - mieszamy.
6. Do silikonowych foremek wkładamy ciasto tak, aby nie wystawało ponad foremkę. Na każdą nakładamy orzech włoski i po 2-3 wisienki. Posypujemy brązowym cukrem.
7. Pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut.
Smacznego:)
gr to skrót od słowa grosz. Skrót wyrazu gram to g. Sorry za wtręt, ale dziennikarce nie wypada popełniać takich błędów ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń