Menu

niedziela, 20 lipca 2014

Pizza z wędzonym boczkiem i kukurydzą

Pizza - kto jej nie lubi? Osobiście uważam, że najlepsza pizza wychodzi z ciasta domowego. Zazwyczaj dodaję jeszcze piwo, aby ciasto było bardziej kruche. Bez tego dodatku jest równie pyszna:) Ważne, aby piec pizzę na najniższym poziomie - wówczas ciasto będzie dobrze dopieczone, a ser nam się nie przypali.

   
 



Składniki na ciasto:
- 20 gr drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- szklanka mąki

1. Drożdże kruszymy i obsypujemy cukrem. Zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, dodajemy sól i mieszamy.

2. Dodajemy sól, mleko, olej i mąkę - dokładnie łączymy ze sobą za pomocą szpatułki. Jeśli ciasto jest za mokre dodajemy więcej mąki, jeśli za suche - mleka.

3. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Pozostałe składniki:
-przecier pomidorowy
-ząbek czosnku
-bazylia, oregano, sól, pieprz
-cebula
-2 duże plastry boczku
-kukurydza w puszce
-ser żółty-starty

1. Przecier łączymy z pokrojonym czosnkiem i przyprawami - odstawiamy.

2. Cebulę kroimy w paski i podsmażamy chwilę na maśle.

3. Tortownicę delikatnie natłuszczamy olejem i obsypujemy bułką tartą. Dokładnie wciskamy ciasto na pizzę do tortownicy i smarujemy je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.

4. Posypujemy spód połową startego sera, dodajemy cebulę, pokrojony boczek i kukurydzę - całość ponownie obsypujemy serem i przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut na najniższym poziomie.

Smacznego:)

1 komentarz: