Menu

niedziela, 13 lipca 2014

Kurczak w panierce orzechowej (na dwa sposoby)

Dzisiejsze danie robiłam na dwa sposoby - w piekarniku oraz na patelni. Pierwszy przepis jest szybszy i trochę bardziej kaloryczny. Drugi przepis wykorzystałam podczas jednej z edycji "Kolacji z be-tasty". Polecam wypróbować obie wersje i zdecydować samemu, która odpowiada bardziej.





PRZEPIS 1:
Składniki:
- filet z kurczaka
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka sezamu
- łyżka oleju
- czosnek
- sól, pieprz
- jajko

1. Orzechy miażdżymy przy pomocy noża (można wykorzystać blender). Dodajemy sezam.

2. Umyte filety przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Maczamy w rozbełtanym jajku i panierce orzechowej.

3. Smażymy z obydwóch stron po kilka minut.

* ja podałam z ogórkiem kiszonym i talarkami pieczonymi w piekarniku

PRZEPIS 2:




Składniki:
-filet z kurczaka
-1 łyżka orzechów włoskich
-1 łyżka migdałów
-pół szklanki płatków śniadaniowych cornflakes
-jogurt naturalny gęsty
-sól,pieprz,czosnek,sos sojowy
-camembert

1. Orzechy, migdały i płatki rozdrabniamy przy pomocy blendera.

2.Do jogurtu dodajemy przyprawy i wkładamy filety z kurczaka - przykrywamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

3.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Filety obtaczamy w panierce i pieczemy przez ok.20-30 minut. Pod koniec pieczenia na każdego kurczaka kładziemy kawałek serka camembert.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz