Składniki:
- 500 gr twarogu pół tłustego
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
(jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie 1 szklankę)
- 150 gr masła
(100gr do masy serowej i 50gr do polewy)
- 6 paczek herbatników
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki kakao
-olejek arakowy (2 krople)
1. Twaróg łączymy z żółtkami, cukrem oraz rozpuszczonym masłem (100 gr).
2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 5-6 minutach odsączamy i dodajemy do twarogu. Wszystko razem dokładnie łączymy przy pomocy widelca albo szpatułki. Na koniec dodajemy olejek.
3. Na małą blaszkę wykładamy folię aluminiową. Herbatniki układamy w konfiguracji 3x4.
4. Twaróg dzielimy na dwie połowy. Pierwszą połowę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Układamy kolejną partię herbatników i drugą część masy serowej. Na koniec układamy trzecią partię herbatników.
5. Polewa: 2 łyżki wrzącej wody rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru pudru w małym garnku. Dodajemy masło i dokładnie łączymy ze sobą. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao i łączymy do otrzymania jednolitej masy.
6. Przestygniętą polewą dekorujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje po min.5 godzinach.
Smacznego:)
mmmmm... :)
OdpowiedzUsuń