Menu

piątek, 18 lipca 2014

Sernik na herbatnikach (bez pieczenia)

Znacie sernik domek? Jeśli tak, to poniższy przepis jest bardzo podobny. Jeśli nie - proponuję spróbować. Na takie upalne dni sernik na zimno jest idealny. Koniecznie trzymać w lodówce! Oprócz smaku uwielbiam też jego zapach:)






Składniki:
- 500 gr twarogu pół tłustego
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
(jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie 1 szklankę)
- 150 gr masła
(100gr do masy serowej i 50gr do polewy)
- 6 paczek herbatników
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki kakao
-olejek arakowy (2 krople)

1. Twaróg łączymy z żółtkami, cukrem oraz rozpuszczonym masłem (100 gr).

2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 5-6 minutach odsączamy i dodajemy do twarogu. Wszystko razem dokładnie łączymy przy pomocy widelca albo szpatułki. Na koniec dodajemy olejek.

3. Na małą blaszkę wykładamy folię aluminiową. Herbatniki układamy w konfiguracji 3x4. 

4. Twaróg dzielimy na dwie połowy. Pierwszą połowę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Układamy kolejną partię herbatników i drugą część masy serowej. Na koniec układamy trzecią partię herbatników.

5. Polewa: 2 łyżki wrzącej wody rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru pudru w małym garnku. Dodajemy masło i dokładnie łączymy ze sobą. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao i łączymy do otrzymania jednolitej masy.

6. Przestygniętą polewą dekorujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki.

Najlepiej smakuje po min.5 godzinach.

Smacznego:)

1 komentarz: