Czas przygotowania: 10 minut
Czas odczekania: 15-20 minut
Czas smażenia: ok.2 minuty/szt.
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: mikser/trzepaczka, miska, patelnia, szpatułka do przewracania
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- cukier wanilinowy/ekstrakt waniliowy
1. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do połączenia i odstawić na 15-20 minut.
2. Patelnię teflonową rozgrzać (bez dodatku tłuszczu) i smażyć pancakes'y na średnim ogniu. Ciasto będzie spokojnie wyrastać, po chwili przewrócić pancake na drugą stronę i smażyć do uzyskania brązowego koloru.
Posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii i podawać z ulubionymi dodatkami np. syrop klonowy, masło orzechowe, nutella, orzechy, owoce, pokruszone herbatniki - whatever!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz