Menu

sobota, 21 października 2017

Pancakes'y waniliowe

Lubię czasem zrobić na śniadanie pancakes'y. Zazwyczaj wtedy z  tego całego podniecenia przesadzam z ilością dodatków, więc przestrzegam:) Pancakes'y należy smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Można oczywiście zrobić je na oleju, ale wtedy cały urok siada i stają się one ciężkie - nie zalecam tego rozwiązania. 

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas odczekania: 15-20 minut
Czas smażenia: ok.2 minuty/szt.   

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: mikser/trzepaczka, miska, patelnia, szpatułka do przewracania



Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- cukier wanilinowy/ekstrakt waniliowy

1. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do połączenia i odstawić na 15-20 minut.

2. Patelnię teflonową rozgrzać (bez dodatku tłuszczu) i smażyć pancakes'y na średnim ogniu. Ciasto będzie spokojnie wyrastać, po chwili przewrócić pancake na drugą stronę i smażyć do uzyskania brązowego koloru.

Posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii i podawać z ulubionymi dodatkami np. syrop klonowy, masło orzechowe, nutella, orzechy, owoce, pokruszone herbatniki - whatever!

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz