Czas przygotowania: 15 minut
Czas odłożenia ciasta do wyrośnięcia: w sumie min.2h
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: robot kuchenny/można też klasycznie ugnieść ciasto ręcznie, miska, sucha ściereczka, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych 7g
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
1. Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego i wyrabiamy ciasto (lub do miski i zagniatamy). Gdy ciasto będzie już zwarte wyciągamy je z misy robota, podsypujemy blat mąką i ugniatamy jeszcze ręcznie przez 2-3 minuty (włożyć w to dużo siły).
2. Wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką do wyrośnięcia na 1h.
3. Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski, jeszcze raz wyrabiamy ręcznie i formujemy bochenek. Układamy bochenek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy do wyrośnięcia na następną godzinę.
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Nacinamy wierzch bochenka nożem według uznania, obsypujemy lekko mąką i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut.
Smacznego:)
wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuń