Menu

sobota, 28 października 2017

Domowy chleb pszenny

Domowy chleb pszenny z rana, zapach jak z domowej piekarni, wolny dzień, czego chcieć więcej... Jest to bardzo prosty przepis, na bardzo prosty i zwykły chleb. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły - chociaż warto ostudzić go przez parę minut na kratce (żeby od spodu się nie 'spocił'). Zresztą sami zobaczycie, że sam zapach sprawi, że będziecie chcieli odkroić piętkę, posmarować masłem, posypać solą i będzie to jedna z lepszych rzeczy do jedzenia, która wyszła spod Waszych rąk:) Tak więc polecam zrobić sobie czasem taki zwykły, domowy chleb.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas odłożenia ciasta do wyrośnięcia: w sumie min.2h
Czas pieczenia: 30 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: robot kuchenny/można też klasycznie ugnieść ciasto ręcznie, miska, sucha ściereczka, blacha, papier do pieczenia   




Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych 7g
- 1,5  szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru

1. Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego i wyrabiamy ciasto (lub do miski i zagniatamy). Gdy ciasto będzie już zwarte wyciągamy je z misy robota, podsypujemy blat mąką i ugniatamy jeszcze ręcznie przez 2-3 minuty (włożyć w to dużo siły).

2. Wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką do wyrośnięcia na 1h.

3. Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski, jeszcze raz wyrabiamy ręcznie i formujemy bochenek. Układamy bochenek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy do wyrośnięcia na następną godzinę.

4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Nacinamy wierzch bochenka nożem według uznania, obsypujemy lekko mąką i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut.

Smacznego:)

1 komentarz: