Menu

środa, 4 października 2017

Racuchy z granatem i nutellą

Październik nadszedł i od razu zaczęło się trudniej wstawać rano. Mimo, że śpię ponad 8 godzin to odczuwam przesilenie... Nie to, że nie lubię jesieni, bo jesień kojarzy mi się ze spacerami z grzanym winem w ręku:) A to akurat fajny aspekt tej pory roku! Nie mam też ostatnio czasu chodzić na siłownię, więc zaczęłam robić w domu tabatę, tak więc dla równowagi zdecydowałam dziś zjeść kaloryczne racuchy ze słodką nutellą i kwaśnym granatem! Warto było!

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut 
Czas smażenia: 2 minuty   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, patelnia, łyżka, szpatułka, ręczniki papierowe   




Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 7g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- olej do smażenia

1. Mąkę wrzucamy do miski, dorzucamy drożdże i 3 łyżki ciepłego mleka. Łączymy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.

2. Po tym czasie dorzucamy sól, cukier, jajka i resztę mleka - łączymy ze sobą za pomocą łyżki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni (niewielką ilość) i smażymy racuchy z dwóch stron.

4. Usmażone racuchy ułożyć na ręczniku papierowym w celu odtłuszczenia. Następnie podawać z granatem i nutellą:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz