Menu

środa, 18 października 2017

Penne z chorizo w sosie lazurowym

Do tego sosu nie dodałam żadnych przypraw, a to dlatego, że ser pleśniowy jest już tak intensywny w smaku, że zastępuje nam wszystkie potencjalne przyprawy. To samo tyczy się chorizo oczywiście! Dodałam jedynie sól podczas gotowania makaronu. Przepis jest szybki w wykonaniu, a danie bardzo syte i smaczne.

Czas przygotowania: 5 minut 
Czas smażenia: 10 minut   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: garnek, patelnia, szpatułka, deska do krojenia, nóż




Składniki:
- makaron penne ugotowany al dente dla 2 osób (lub więcej:))
- 60 g sera lazur
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- 2 garści szpinaku baby
- kiełbasa chorizo (ja dałam 8 plasterków, ale zalecam więcej)
- czarny sezam (opcjonalnie)

1. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oliwy, pokrojone drobniej chorizo i szpinak baby - podsmażamy.

2. Dodajemy pokruszony ser lazur - zmniejszamy ogień i mieszamy. Dodajemy śmietankę i ugotowany makaron penne i wszystko razem mieszamy trzymając jeszcze na gorącej patelni ok.1-2 min.

Na koniec posypać czarnym sezamem. Można też dodać świeży szpinak baby na wierzch.
Smacznego:)

1 komentarz: