Menu

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Trufle orzechowe z czekoladą

Historia tych trufli jest następująca... W Warszawie nadeszły mrozy i śniegi. Przez ostatnie parę dni nie jeździłam samochodem (akurat w ten czas, kiedy zima ukazała swe pierwsze oznaki). 

Dziś (pisząc tego posta jest 5.12) miałam jechać po choinkę w doniczce i po parę prezentów na Mikołajki. Okazało się, że mój samochód wygląda trochę jak igloo na kółkach... Gołymi rękoma, ze skrobaczką zaczęłam walczyć z zamrożonym na szybach i dachu śniegiem. Po 30 minutach stwierdziłam, że chyba już trochę widać i mogę ruszać w drogę. Niestety po chwili (na drodze głównej) zdałam sobie sprawę, że jednak widoczność jest dosyć słaba, a lewe lusterko jest wciąż zamrożone i nie daje się przestawić (w konsekwencji czego zamiast nadjeżdżających obok samochodów widzę swoje tylne koło).

Wkurzona odstawiłam auto w to samo miejsce z którego je odkopywałam i z odmrożonymi rękoma wróciłam do domu. Choinki brak, prezentów brak, ale nagle naszła mnie wyżyna kulinarna i zrobiłam te proste orzechowe trufle z czekoladą, które okazały się świetnym prezentem na Mikołajki, bo przecież każdy lubi jeść:)

3 składniki, bez pieczenia, bez oczekiwania:)

Czas przygotowania: 15 minut  
Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: blender/wałek i woreczek foliowy, miska, łyżka   




Składniki:
- 250 g masy orzechowej (ja użyłam Helio)
- 20 herbatników

- biała i mleczka czekolada do dekoracji

1. Do blendera wrzucamy herbatniki i blendujemy, aż do otrzymania masy 'piaskowej' (w przypadku braku blendera, możemy wrzucić herbatniki do woreczka foliowego, zamknąć i pouderzać parę razy wałkiem, aż do pokruszenia ciastek).

2. Dorzucamy masę orzechową i blendujemy dalej (lub mieszamy łyżką do połączenia się składników).

3. Ręką robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec polewamy białą i mleczną czekoladą.





Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj wyglądają bardzo apetycznie, aż samym wzrokiem chciałby się je zjeść. Ja jeszcze bardzo cenię sobie wszelkie porady z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż właśnie w tym miejscu odnajduję mnóstwo różnych porad na temat ciast i deserów.

    OdpowiedzUsuń