Menu

piątek, 9 grudnia 2016

Dwukolorowa czekolada z pistacjami i migdałami

Uwielbiam zrobić coś pysznego, co w dodatku nie jest bardzo czasochłonne (wiadomo czas to pieniądz przecież!). Dziś idąc zatem w ślad tych założeń, przygotowałam dwukolorową czekoladę z pistacjami i migdałami.

Całkowity czas przygotowania może wydawać się długi, ale to tylko dlatego, że trzeba poczekać, aż pierwsza warstwa czekolady zastygnie.

Przygotowaną czekoladę możemy zjeść lub włożyć do foliowych woreczków, ozdobić tasiemkami i podarować jako świąteczny miniprezent:)

Czas przygotowania: 30 minut  (łącznie z czekaniem na zastygnięcie czekolady)
Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: mały garnek, miska, łyżka, mała blacha/naczynie, folia   






Składniki:
- 3 tabliczki czekolady białej
- 3 tabliczki czekolady mlecznej
- garść migdałów (u mnie Bakalland)
- garść obranych pistacji

1. Blachę wykładamy folią. Do garnka wlewamy gorącą wodę (będziemy rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej), nakładamy na garnek dużą miskę i wrzucamy do niej połamaną, białą czekoladę. Po całkowitym rozpuszczeniu wylewamy ją na blachę i rozsmarowujemy przy pomocy łyżki.



2. Czekamy aż czekolada zastygnie.

3. Do tej samej miski wrzucamy mleczną czekoladę i również rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią pierwszą, białą warstwę i posypujemy migdałami i pistacjami. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.



Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz