Dziś (pisząc tego posta jest 5.12) miałam jechać po choinkę w doniczce i po parę prezentów na Mikołajki. Okazało się, że mój samochód wygląda trochę jak igloo na kółkach... Gołymi rękoma, ze skrobaczką zaczęłam walczyć z zamrożonym na szybach i dachu śniegiem. Po 30 minutach stwierdziłam, że chyba już trochę widać i mogę ruszać w drogę. Niestety po chwili (na drodze głównej) zdałam sobie sprawę, że jednak widoczność jest dosyć słaba, a lewe lusterko jest wciąż zamrożone i nie daje się przestawić (w konsekwencji czego zamiast nadjeżdżających obok samochodów widzę swoje tylne koło).
Wkurzona odstawiłam auto w to samo miejsce z którego je odkopywałam i z odmrożonymi rękoma wróciłam do domu. Choinki brak, prezentów brak, ale nagle naszła mnie wyżyna kulinarna i zrobiłam te proste orzechowe trufle z czekoladą, które okazały się świetnym prezentem na Mikołajki, bo przecież każdy lubi jeść:)
3 składniki, bez pieczenia, bez oczekiwania:)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: blender/wałek i woreczek foliowy, miska, łyżka
Składniki:
- 250 g masy orzechowej (ja użyłam Helio)
- 20 herbatników
- biała i mleczka czekolada do dekoracji
1. Do blendera wrzucamy herbatniki i blendujemy, aż do otrzymania masy 'piaskowej' (w przypadku braku blendera, możemy wrzucić herbatniki do woreczka foliowego, zamknąć i pouderzać parę razy wałkiem, aż do pokruszenia ciastek).
2. Dorzucamy masę orzechową i blendujemy dalej (lub mieszamy łyżką do połączenia się składników).
3. Ręką robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec polewamy białą i mleczną czekoladą.
Smacznego:)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj wyglądają bardzo apetycznie, aż samym wzrokiem chciałby się je zjeść. Ja jeszcze bardzo cenię sobie wszelkie porady z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż właśnie w tym miejscu odnajduję mnóstwo różnych porad na temat ciast i deserów.
OdpowiedzUsuń