Menu

niedziela, 11 grudnia 2016

Choinki z brownie

Świąteczne choinki przygotowane z najprostszego przepisu na brownie. Dekoracja z lukru (dodałam trochę różowego barwnika) i ozdób cukierniczych (cukrowe śnieżynki i perełki).

Czas przygotowania: 10 min.  
Czas pieczenia: 20-23 min.   
Poziom trudności: łatwe

Przydatne naczynia: mały garnek, łyżka, miska, mikser ręczny, forma do pieczenia, papier do pieczenia, nóż



    

Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- garść ulubionych bakalii
- 3 jajka

1. W garnku rozpuszczamy masło i 2 tabliczki czekolady - mieszamy i odstawiamy.

2. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy dalej. Dodajemy mąkę miksujemy chwilę. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy.

3. Formę o wymiarach ok. 28x16 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy.

4. Piec w rozgrzanym do 165 stopni C piekarniku ok.20-23 minuty (do suchego patyczka).

5. Po upieczeniu i ostygnięciu przecinamy brownie w kształt choinek (trójkątów). Dekorujemy lukrem (cytryna+cukier puder) oraz ozdobami.



Smacznego:)

1 komentarz: