W trosce o moją wagę (masło orzechowe jest na maxa kaloryczne!) postanowiłam zrobić ciasto. Oczywiście proste, szybkie, bez pieczenia (nie lubię latem włączać piekarnika, już bez niego jest wystarczająco gorąco).
Ciasto zrobiłam wieczorem i jadłam już z samego rana następnego dnia. Do kawy idealne! Składniki podane są na małą tortownicę (średnica 17 cm). Ciasto musi być cały czas w lodówce, ponieważ serek z wiaderka nie jest tak gęsty i zwarty jak twaróg. Ważne, żeby do polewy czekoladowej dodać śmietankę (sama czekolada sprawi, że przy krojeniu ciasto nam się 'rozwali' - czekolada będzie twarda, a masa miękka).
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pozostawienia w lodówce: najlepiej cała noc
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: blender (lub woreczek foliowy i wałek), miska, szpatułka do mieszania, tortownica 17 cm, garnek, miska szklana, papier do pieczenia
Składniki:
- 15 ciastek Oreo (lub Neo z Lidla)
- 3 łyżki masła
- 500g sera białego (w wiaderku)
- 5 dużych łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki cukru pudru
- tabliczka mlecznej czekolady + 2 łyżki śmietanki 30%
- pół tabliczki białej czekolady + 1 łyżka śmietanki 30%
- 2 ciastka Oreo/Neo do posypania na wierzch ciasta
1. Do blendera wrzucamy ciastka (całe) - blendujemy do uzyskania proszku. Dodajemy masło i blendujemy do połączenia się składników. Masa musi być mokra.
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wrzucamy otrzymaną masę i dociskamy ją do dna (dłonią, dosyć mocno). Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
3. Do miski wrzucamy ser, masło orzechowe i cukier puder - dokładnie łączymy. Wylewamy masę na spód z ciastek.
4. W małym garnku zagotować wodę. Włożyć większą miskę do garnka(kąpiel wodna), wrzucić do niej połamaną tabliczkę mlecznej czekolady i śmietankę - cały czas mieszać do roztopienia i połączenia się składników. Roztopioną czekoladą od razu polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
5. Następnego dnia w takiej samej kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę ze śmietaną i polewamy nią ciasto (można użyć foliowego woreczka - do woreczka wlewamy czekoladę i wycinamy dziurkę). Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz