Menu

niedziela, 18 września 2016

Niedzielne śniadanie - grzanki "3 sery" z frankfurterką

Uwielbiam niedzielne śniadania! A od czasu, kiedy zdecydowałam, że w każdą niedzielę będę wstawiała na bloga inspirację na niedzielne śniadania to uwielbiam je jeszcze bardziej:)

Dziś śniadanie o zwiększonej mocy kalorycznej. Myślę, że jeden tost ma już porządną dawkę, ale warto słuchajcie, warto:) 

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas pieczenia: ok.10 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, tarka, blacha, papier do pieczenia





Składniki:
- 6 szt. chleba tostowego
- oliwa do posmarowania
- 6 plastrów sera gouda
- 6 plastrów sera mozzarella
- 1/2 szklanki startego (na małych oczkach) cheddara
- 6 cienkich plastrów cebuli białej
- 2 frankfurterki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

2. Na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy chleb tostowy. Każdy kawałek posmarować oliwą (nie za dużo!).

3. Na każdy kawałek chleba kładziemy kolejno: plaster sera gouda, plaster sera mozzarella, plaster cebuli, pokrojone kawałki frankfurterki, starty cheddar, sól, pieprz i zioła prowansalskie.

4. Pieczemy ok.10 minut. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.

*Jeśli chcemy żeby grzanki były bardziej chrupiące możemy położyć je bezpośrednio na kratkę (a nie na blachę).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz