Dziś śniadanie o zwiększonej mocy kalorycznej. Myślę, że jeden tost ma już porządną dawkę, ale warto słuchajcie, warto:)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ok.10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, tarka, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
- 6 szt. chleba tostowego
- oliwa do posmarowania
- 6 plastrów sera gouda
- 6 plastrów sera mozzarella
- 1/2 szklanki startego (na małych oczkach) cheddara
- 6 cienkich plastrów cebuli białej
- 2 frankfurterki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
2. Na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy chleb tostowy. Każdy kawałek posmarować oliwą (nie za dużo!).
3. Na każdy kawałek chleba kładziemy kolejno: plaster sera gouda, plaster sera mozzarella, plaster cebuli, pokrojone kawałki frankfurterki, starty cheddar, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
4. Pieczemy ok.10 minut. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.
*Jeśli chcemy żeby grzanki były bardziej chrupiące możemy położyć je bezpośrednio na kratkę (a nie na blachę).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz