Menu

wtorek, 20 września 2016

Placki ziemniaczane z sosem serowym

Dziś najzwyklejsze placki ziemniaczane z sosem serowym. Sos najlepiej jeść na ciepło. Nadaje się również do mięs np. kurczak.

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas smażeniaok.2-3 minuty   

Poziom trudnościłatwe
Przydatne naczynia: miska, tarka, nóż, ręczniki papierowe, łyżka, patelnia, szpatułka do obracania placków, garnek



Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula biała
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- olej

Sos:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- 200g serka topionego (śmietankowy)
- 1/4 szklanki startego cheddara 
(może być inny żółty ser)
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz

1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy nadmiar wody. Dodajemy startą cebulę, mąkę, jajko i sól - łączymy.

2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i smażymy placki z obu stron(1 łyżka = 1 placek). Po usmażeniu układamy placki na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

3. Do garnka dodajemy masło i mleko - gotujemy na małym ogniu. Po roztopieniu dodajemy serek topiony i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy śmietanę, starty ser, sól i pieprz (możemy dodać więcej mleka, aby sos był rzadszy).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz