Menu

niedziela, 31 lipca 2016

Niedzielne śniadanie - omlet z masłem orzechowym i nutellą

Zazwyczaj mam tak, że jeśli muszę wybrać jedną rzecz z dwóch to mam straszny dylemat. "Boję się", że jeśli wybiorę to pierwsze to zaraz będę żałować, że nie wybrałam tego drugiego i na odwrót:) Dlatego też jeśli tylko mogę to wybieram...wszystko!

Omlet z nutellą czy z masłem orzechowym? Z tym i z tym i jeszcze z bananem!:) Masło orzechowe cały czas kojarzy mi się (i już chyba tak zostanie) ze Stanami. Z tostem posmarowanym słonym masłem orzechowym i słodko-kwaśnym dżemem. Z moim ogromnym zaskoczeniem, że to połączenie smaków jest obłędne! 

(UWAGA: jeśli nigdy tego nie jedliście - radzę spróbować!)

A dziś słodko rozpoczynam dzień:) Miłej niedzieli! 

Czas przygotowania: 2 minuty  
Czas smażenia: 6-8 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: patelnia z przykrywką, dwie miski, miser ręczny, szpatułka




Składniki (na 1 omlet):
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- pół łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- szczypta soli

- nutella
- masło orzechowe
- banan

1. Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce miksujemy białka do otrzymania sztywnej piany. 

2. W drugiej misce miksujemy żółtka, mąkę, cukier i mleko. Dodajemy pianę z białek i za pomocą szpatułki delikatnie łączymy do otrzymania jednolitej masy.

3. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy masę na omlet, zmniejszamy ogień na niski, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy ok. 3-4 minuty (sprawdzać!). Przewracamy omlet delikatnie na drugą stroną i jeszcze chwilę podsmażamy.

4. Gotowy omlet smarujemy po połowie nutellą i masłem orzechowym. Całość ozdabiamy kawałkami bananów.

Smacznego:)

3 komentarze: