Omlet z nutellą czy z masłem orzechowym? Z tym i z tym i jeszcze z bananem!:) Masło orzechowe cały czas kojarzy mi się (i już chyba tak zostanie) ze Stanami. Z tostem posmarowanym słonym masłem orzechowym i słodko-kwaśnym dżemem. Z moim ogromnym zaskoczeniem, że to połączenie smaków jest obłędne!
(UWAGA: jeśli nigdy tego nie jedliście - radzę spróbować!)
A dziś słodko rozpoczynam dzień:) Miłej niedzieli!
Czas przygotowania: 2 minuty
Czas smażenia: 6-8 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: patelnia z przykrywką, dwie miski, miser ręczny, szpatułka
Składniki (na 1 omlet):
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- pół łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- szczypta soli
- nutella
- masło orzechowe
- banan
1. Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce miksujemy białka do otrzymania sztywnej piany.
2. W drugiej misce miksujemy żółtka, mąkę, cukier i mleko. Dodajemy pianę z białek i za pomocą szpatułki delikatnie łączymy do otrzymania jednolitej masy.
3. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy masę na omlet, zmniejszamy ogień na niski, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy ok. 3-4 minuty (sprawdzać!). Przewracamy omlet delikatnie na drugą stroną i jeszcze chwilę podsmażamy.
4. Gotowy omlet smarujemy po połowie nutellą i masłem orzechowym. Całość ozdabiamy kawałkami bananów.
Smacznego:)
Jeszcze takiej pychotki nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
OdpowiedzUsuńUzależnienie! Ja smaruje masłem orzechowym i dżemem truskawkowym 😍
OdpowiedzUsuń