Menu

czwartek, 28 lipca 2016

Brokułowe placki z parmezanem

Kiedyś jadało się najczęściej placki ziemniaczane - na słono lub na słodko ze śmietaną. Teraz placki robimy ze wszystkiego co mamy pod ręką. Robiłam już placki z cukinii, a teraz gdy w lodówce znalazłam pół brokuła, przyrządziłam brokułowe placki z parmezanem - wyszły super. Są delikatne, zdrowe i smaczne. Feta nadaje im lekko słonawego posmaku.

Idealne na upalne dni.

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 2 minuty   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: malakser/blender, patelnia, łyżka, szpatułka 
  







Składniki:
- 1/2 brokuła
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cebuli
- 1/4 szklanki parmezanu
- sól, pieprz, oregano
- olej do smażenia

- ser feta

1. Do blendera wrzucamy umyte różyczki brokuła (nie muszą być ugotowane), ząbek czosnku, cebulę i kawałki parmezanu - blendujemy.

2. Dorzucamy mąkę, jajko i przyprawy - dalej blendujemy.

3. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju smażymy placki (1,5 łyżki = 1 placek) z dwóch stron.

Posypać pokruszonym serem feta.
Smacznego:)

4 komentarze: