Menu

środa, 20 lipca 2016

Pizza z kiełbasą pepperoni

Pizza to wbrew pozorom nie jest posiłek na szybko. Ja najczęściej robię większość obiadów 'na głodniaka', ale czasem nie jest to wskazane. Na przykład podczas przygotowania pizzy ważne jest, aby pozostawić ciasto do wyrośnięcia - tak na 2 godziny. Dlatego tym razem przed robieniem pizzy po prostu się najadłam i ze spokojem mogłam przyrządzić przepyszny obiad:) 

Powinnam nazwać ten przepis 'pizza z KIEŁBASKĄ pepperoni' (bo tu użyłam tej małej), ale nienawidzę zdrobnień:)

Czas przygotowania ciasta: 10 minut  
Czas oczekiwania na wyrośnięcie: 2h
Czas pieczenia: 20-25 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: blacha, miska, ściereczka, deska do krojenia, nóż





Składniki
(na ciasto) - wyjdzie więcej niż 1 pizza:
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- sól

Dodatki:
- keczup + oregano
- szklanka startego sera żółtego
- małe kiełbaski pepperoni
- cienkie plastry boczku
- 1 cebula
- papryka konserwowa
- ser feta

1. Do miski wrzucamy składniki na ciasto. Łączymy energicznie ręką - jeśli ciasto jest za suche dodajemy wody, jeśli za mokre i się klei - dodajemy więcej mąki. Zagniatamy dosyć długo i zdecydowanie ok.10 minut, aż ciasto będzie jedną, równomierną kulą. Przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na 2h (lub więcej) w ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie smarujemy blachę oliwą i posypujemy bułką tartą. Ciasto ugniatamy równomiernie na całej blaszce.

3. Ciasto polewamy keczupem i rozsmarowujemy, posypujemy oregano i połową startego sera. Na to układamy pokrojone kawałki pepperoni, boczku, cebuli, papryki i sera feta. Na koniec wykładamy drugą połowę startego sera.

4. Pieczemy w 185 stopniach C (góra-dół) na najniższym poziomie ok.20-25 minut.

Smacznego:)

1 komentarz: