Menu

niedziela, 17 lipca 2016

Niedzielne śniadanie - placki jogurtowo-cynamonowe

Rzadko jadam śniadania na słodko, ale czasem takie rozpoczęcie dnia jest idealne:) Bardzo szybki przepis. Cynamon nadaje fajny smak, dzięki czemu tradycyjne placki jogurtowe zyskują miano nieco ekskluzywnego dania.

Czas przygotowania: 4 minuty  
Czas smażenia: 2 minuty   

Poziom trudności: bardzo łatwe  

Przydatne naczynia: miska, widelec, patelnia, łyżka, ręcznik papierowy





Składniki (na 6 placków):
- 1 jajko
- 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (ja dałam grecki)
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia

- opcjonalnie: jogurt naturalny, borówki, maliny, cukier puder

1. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej.

2. Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mleko, mąkę i cynamon - wszystko razem bardzo szybko łączymy widelcem.

3. Na rozgrzaną (ważne!!) patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na 1 placek - smażymy z dwóch stron. Usmażone placki kładziemy na ręcznik papierowy (w celu odtłuszczenia).

Ozdabiamy jogurtem, owocami i cukrem pudrem.

Smacznego:)

1 komentarz: