Menu

niedziela, 11 stycznia 2015

Brownie kajmakowe

Kiedyś byłam tak zakochana w kajmaku, że raz na imieniny kupiłam sobie tort kajmakowy i zjadłam cały sama... Był znakomity, lecz generalnie nie polecam jeść kajmaku w takich ilościach:) Poniższy przepis nie zawiera w sobie zbyt dużo tego pysznego składnika, a i tak w smaku jest naprawdę odczuwalny. 






Składniki:
- tabliczka czekolady mlecznej
- pół kostki masła (100 g)
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- garść rodzynek
- 6 łyżek kajmaku
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do dekoracji

1. Roztapiamy masło z czekoladą na małym ogniu. Dodajemy kakao - łączymy.

2. Miksujemy masę czekoladową z jajkami, cukrem i mąką. Dodajemy rodzynki.

3. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy gotową masę, na wierzch dodajemy 'kleksy' kajmaku (3 łyżki).

4. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 35 minut.

5. Gdy brownie ostygnie, smarujemy wierzch kajmakiem i obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

1 komentarz: